Brak produktów
W 1903 roku Virgilio Valobra założył fabrykę mydeł w Genui. W swej produkcji chciał zachować technikę mistrzów mydlarskich z XVIII w. oraz wykorzystywać przy niej same naturalne składniki. Starożytna metoda do produkcji mydła, która polegała na gotowaniu w kotle na otwartym powietrzu, była zawsze wykorzystywana przez Valobrę, a skarb cennych receptur był przez dziesięciolecia stale wzbogacany.
Na początku produkcji mydła Valobry miały kształt dłuższych prostokątów, ponieważ składały się z połączonych ze sobą dwóch lub trzech kostek, które były umieszczane bez opakowań w drewnianych skrzyniach. Klient podczas kupowania musiał więc samodzielnie odcinać kawałki mydła. W kolejnych latach produkcji zaczęto owijać kostki mydła w papierowe bibuły by uchronić je przed uszkodzeniem. Dopiero w latach 20 pakowano mydła w papierowe opakowania po uprzednim owinięciu ich w bibułę.
W 1903 roku Virgilio Valobra założył fabrykę mydeł w Genui. W swej produkcji chciał zachować technikę mistrzów mydlarskich z XVIII w. oraz wykorzystywać przy niej same naturalne składniki. Starożytna metoda do produkcji mydła, która polegała na gotowaniu w kotle na otwartym powietrzu, była zawsze wykorzystywana przez Valobrę, a skarb cennych receptur był przez dziesięciolecia stale wzbogacany.
Na początku produkcji mydła Valobry miały kształt dłuższych prostokątów, ponieważ składały się z połączonych ze sobą dwóch lub trzech kostek, które były umieszczane bez opakowań w drewnianych skrzyniach. Klient podczas kupowania musiał więc samodzielnie odcinać kawałki mydła. W kolejnych latach produkcji zaczęto owijać kostki mydła w papierowe bibuły by uchronić je przed uszkodzeniem. Dopiero w latach 20 pakowano mydła w papierowe opakowania po uprzednim owinięciu ich w bibułę.
Z czasem do produkcji mydeł zaczęto dodawać bardzo tłusty krem (tzw. zimny krem), który zawierał emolienty i substancje odżywcze, takie jak olej z kiełków pszenicy, olej kukurydziany i lecytynę. Oleje te są bogate w witaminę E i środki przeciwutleniające, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. W późniejszych latach zaczęto dodawać bezpośrednio witaminy A i E by zwiększyć ich zawartość w mydłach.
Dzięki doświadczeniom zdobytym przez lata badań, Valobra zoptymalizował technikę przenoszenia substancji zmiękczających, nawilżających i ochronnych, które muszą być przenoszone z mydła na naskórek, aby odtworzyć naturalną warstwę ochronną lipidową skóry. Każdy może wybrać mydło Valobra, które najlepiej pasuje do jego skóry, w zależności od tego czy jest ona normalna, tłusta lub sucha.
W ten sposób każdy kawałek mydła Valobra jest unikalny – praktycznie tylkoValobra oferuje dziś mydła wytwarzane wg metody marsylskiej sięgającej XVIII wieku odmiennej niż w reszcie krajów Europy. Co więcej do dziś można kupić u nich tzw. mydła miękkie do golenia oraz mydła do mycia sprzedawane w blokach do odłamywania, w których wytwarzaniu wykorzystuje się tylko naturalne składniki.
Legendarne tradycyjne podwójne mydło (do przełamania na pół) wytworzone unikalną XVIII wieczną metodą marsylską z najlepszych składników takich jak olej kokosowy sprowadzany z wysp Oceanu Indyjskiego, lecytyna oraz wosk pszczeli. Polecane dla skóry suchej i wrażliwej - zawiera glicerynę i lanolinę.
Wyjątkowe podwójne mydło (do przełamania na pół) wytworzone unikalną XVIII wieczną metodą marsylską. Zawiera olejek kokosowy i glicerynę o wyjątkowych właściwościach nawilżających, a także zawiera olejek migdałowy i lecytynę, które goją i nawilżają suchą skórę. Mydło aż sześciokrotnie mielone co przekłada się na wyjątkowo pieniące własności.